Invinctus

 

 

Історія Ігор Нескорених (Invictus Games)

Заснував змагання Принц Гаррі, герцог Сассекський. 

Відвідавши Warrior  Games в Колорадо (США) у 2013 році, принц на власні очі побачив як сила спорту здатна підтримати Ветеранів на всіх рівнях і висловив бажання створити аналогічний спортивний захід у Сполученому Королівстві. 

Організація відбулася за підтримки мера Лондона Бориса Джонсона, Лондонського організаційного комітету Олімпійських та Паралімпійських ігор і Міністерства оборони, зайнявши більше десяти місяців.

Перші Ігри відбулися в Лондоні, у 2014 році.  В своїй вступній промові Принц сказав, що Invictus Games демонструватимуть силу спорту, який сприяє відновленню та реабілітації, показує безмежність можливостей людей з інвалідністю, перетворюючи їх на атлетів, суперників та товаришів по команді. У змаганнях взяли участь близько 300 учасників із 13 країн, які воювали на боці Великої Британії в останніх військових кампаніях. До них належать США, Австралія, Канада, Франція, Німеччина, Данія, Нова Зеландія й Афганістан.

Основна мета Invictus Games, використовуючи силу спорту:

  • надихнути та підтримати ветеранів війни та їх родини.
  • пришвидшити процес відновлення після отриманих травм та поранень
  • забезпечити фізичну та психологічну реабілітацію
  • створити потужну міжнародну ветеранську спільноту.

 

 

Україна на Іграх Нескорених

Україна була запрошена у 2017 році. Тоді, Invictus Games відбувалися у Торонто (Канада). З того часу наша країна має вже чималі досягнення:

  • 8 золотих, 3 срібні та 3 бронзові медалі (Торонто, Канада, 2017 рік)
  • 7 золотих, 10 срібних та 3 бронзові медалі (Сідней, Австралія, 2018 рік)

За результатами міжнародних спортивних змагань Invictus Games, які  відбулись в м. Гаага (Королівство Нідерланди) з 16 по 22 квітня 2022 року, збірна команда України виборола 16 медалей.

За три роки існування в Україні, Invictus Games вийшли далеко за межі спортивних майданчиків та стали потужною  рушійною силою для популяризації спорту як дієвого засобу реабілітації українських військовослужбовців та ветеранів.

14-21 лютого 2020 року, збірну України відвідала делегація американської команди Invictus Games і подарувала українській збірній 10 візків для гри в баскетбол. Також була проведена низка тренувань з адаптивних видів спорту: велосипед сидячи, адаптивне веслування на тренажері, біг на візках, біг на протезах, волейбол сидячи, баскетбол на візках. В результаті плідної роботи та обміну досвідом, збірна України Invictus Games сформувала першу в історії Держави ветеранську команду з баскетболу на візках, яка виступила на змаганнях в Гаазі у 2022 році.

 

Наступний етап – Ігри Нескорених 2023

Приймаючи запрошення оргкомітету Invictus Games, Мінветеранів повідомило про готовність Національної збірної України взяти участь у міжнародних спортивних змаганнях у Дюссельдорфі у вересні 2023 року, підписавши Кодекс поведінки країн-учасниць 6 жовтня 2022 року.

В рамках Invictus Games розпочато процес підготовки проведення всеукраїнського відбору кандидатів до складу Національної збірної команди України, який буде відбуватися по 9 дисциплінах:

  • легка атлетика (біг, стрибки в довжину та штовхання ядра)
  • стрільба з луку
  • плавання
  • пауерліфтинг
  • веслування на тренажерах
  • велоспорт на шосе (велосипеди та хендбайки), настільний теніс
  • волейбол сидячи
  • баскетбол на візках

Критерії відбору збірної України на Іграх Нескорених 2023  у Дюсельдорфі:

  • реабілітаційний ефект від участі в «Invictus Games» (40%),
  • підхід до тренувань, відданість, дисципліна та відповідальність за результат (25%),
  • спортивна етика (25%)
  • спортивний результат (10%).

Провідну роль в оновлених відбіркових критеріях відіграє потенційний вплив змагань на реабілітацію учасників. Також важливими факторами є мотивація учасників, їх ставлення до спорту, спортивні результати та вміння працювати в команді.

Національна делегація  складається із 94 осіб , з яких: 24 спортсмени, 48 супроводжуючих, 10 тренерів, 11 членів команди.

До програми змагань постійно додаються нові види спорту. Виходячи з цього, ми розуміємо, що потрібно розширювати тренерський склад, більшу частину якого будуть складати самі Ветерани. Зокрема ті, хто до цього були членами збірних та відчули на собі позитивний ефект від занять спортом. Воїни, які прийняли рішення й надалі вдосконалювати свої навички та ділитися досвідом із побратимами.    

Такий підхід забезпечить не тільки фізичну але й психологічну реабілітацію, а також сприятиме його розповсюдженню по свій країні, об’єднуючи ветеранів та їхні родини.

Для цього необхідно створити єдину систему підвищення кваліфікації «від спортсмена до тренера» і наша команда вирішила розпочати цей процес.